De upside van diabetes

De upside van diabetes

De diagnose diabetes is verschrikkelijk en ja, het gooit je hele leven overhoop. Maar kan het je ook iets brengen? Is er zoiets als de "upside" van diabetes?

Toen ik de diagnose Diabetes type 1 kreeg stortte mijn wereld in. Ik had net een paar maanden zwangerschapsdiabetes volbrachten was zielsgelukkig dat ik klaar was met koolhydraten tellen. Nu had ik het dus " voor het echie" en ik wist dat ik de rest van mijn leven elke dag bezig zou zijn met eten of juist niet eten.


Waar ik geen rekening mee had gehouden is het verlies aan energie. Op dagen dat hypo's en hypers elkaar opvolgen dan kan je maar beter op de bank blijven liggen, maar ook kleinere schommelingen zorgen ervoor dat je energie snel opraakt. Vooral in de beginperiode, toen ik nog niet goed was ingesteld, was ik echt constant doodmoe. Dat betekent keuzes maken en slim met je energie omgaan. In een druk gezinsleven, werk dat veel van je vraagt, sporten, vrienden en hobby's betekent dat ook vaak keuzes maken die je liever niet maakt.
En dan de moodswings die samenhangen met de hoogte van je bloedsuiker. Mijn man zegt vaak als ik een te kort lontje heb: zou je niet even prikken? 9 van de 10 keer zit ik dan inderdaad veel te hoog. En daar word ik niet bepaald geduldiger en gezelliger van:-)

En toch vind ik dat diabetes mij ook goede dingen gebracht heeft.
Ik ga bewust met mijn voeding om. In eerste instantie gedreven door de wens om stabiele waarden, maar meer en meer vanuit de overtuiging dat ik mijn lichaam met de juiste producten wil voeden.
Ik sport intensief en merk dat dit mij ook heel veel energie geeft.
Ik luister goed naar mijn lichaam.
Ik maak keuzes, probeer de dingen te doen die mij energie geven. Gedwongen vanuit het besef dat ik echt niet meer zoveel kan doen op 1 dag als ik deed toen ik nog gezond was. Dit dwingt mij ook om te kijken naar wat ik zelf echt belangrijk vind en welke dingen ik doe omdat (ik denk dat) een ander ze van mij verwacht.
Ik ben mijn droom aan het realiseren door mijn eigen bedrijf op te starten en de producten waar ik echt in geloof ook voor andere diabetes patienten aan te bieden. En ik word zo blij van jullie enthousiaste reacties!


Voor zover dus een upside van een ziekte die we allemaal het liefst zo snel mogelijk willen genezen. Want natuurlijk verlang ik net als iedere andere diabetes pantient naar een diabetes-vrij leven, of zelfs een uurtje zonder diabetes. 

Ik ben benieuwd om van jullie te horen of je jezelf hierin herkent. Heeft de diabetes jou ook iets gebracht of is het voornamelijk een dagelijkse strijd in het aanpassen van je leven aan de ziekte?

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.